Faner

lørdag 25. januar 2014

En ny dille

Idag har jeg holdt en gjennomgang på bruken av denne linjalen for quiltelaget mitt.  Det er alltid kjekt med noen utfordringer, og denne medførte at jeg måtte lære meg å bruke linjalen først.
Ved hjelp av denne linjalen, så kan en lage veldig flotte stjerne-blokker. Blokkene vil ha en ferdig størrelse som varierer fra 3’’ til 12’’.

For å lage en blokk vil du ha behov for ett bakgrunnsstoff og stoff til stjernene. Til stjernene kan være bare 2 stoffer eller flere hvis du ønsker det.
Stjernene bygges opp av stripesett. For å få de forskjellige størrelsene så vil stripesettet ha forskjellig bredde. I beskrivelsen som følger linjalen så er det en tabell som viser de ulike målene en skal bruke på stripene for å lage stjerner av ulik størrelse.

clip_image004
For å lage en stjerne har jeg tatt utgangspunkt i målene for en blokk på størrelse med 6’’. Jeg har kuttet bakgrunnsstoffet i den brede stripen og stjernestripene er gul og orange.

Nå skal stripene sys sammen. Legg begge stripene med bagrunnsstoff ved siden av hverandre. Merk den til venstre med A og den til høyre med B i toppen av stripen (jarekanten). A er venstre stripe og B er høyre stripe. Dette er viktig å huske på når du syr videre. Plasser en stjernestripe på hver bakgrunnsstripe. Plasseringen skal være like langt ned på bakgrunnsstripen som den er bred. I dette tilfelle 3 ¼ inch.  Dette er mest sannsynlig for å få utnyttet stoffet på en best mulig måte.

clip_image006
Sy sammen stripesettene. For å stryke ut sømmonnet, plasseres begge stripenes bunnfarge med rettsiden opp. Plasser først stripen merket A til venstre og stripen merket B til høyre. På stripe A strykes sømmonnet mot bakgrunnsfargen og på stripe B strykes sømmonnet mot stripefargen.
clip_image008

Legg stripesettene med rettsiden mot hverandre. Nå skal kuttingen begynne. Kutt først av i 45 gr vinkel. Legg star-linjalen inntil slik at du ser du får riktig vinkel på stoffet.

Men vær obs her. IKKE kutt i den enden som bildet viser. Det gir mest skred. Snu stoffet slik at den enden hvor bakggrunnsstoffet er lengst blir det som kuttes.

clip_image010

Kutt deretter like bredt som bredden på stjernestripen, i mitt tilfelle 2’’.
Kontroller målene med jevne mellom rom ved å legge linjalene inntil.

clip_image012
En må ha 4 slike striper for å danne en stjerne.

På hvert par som er kuttet, skal nå kuttes av en hjørne på bakgrunnsstoffet.
clip_image014
Det avkuttede hjørnet skal syes til den stjernebiten den ble kuttet av. (kutt alltid i par) Nå strykes sømmonnet samme vei som det sømmonnet som var fra før. Hver stjerespiss skal renskjæres.
clip_image016
Se på bildet og pkt 5 i linjalbeskrivelsen.
IKKE GJØR NOE MER FØR ALLE SPISSENE ER RENSKJÆRT.
Linjalen legges på hver spiss. Det er størrelser som viser blokkstørrelsen, så her lar jeg streken for 6 følge sømmen mellom stjerne og bakgrunnsstoff.

Det er viktig her å bruke nytt skarpt blad i kniven, og «gripere» på undersiden av linjalen for at alt skal bli stødig. Renskjær alle spissene.

Du kan nå sy de sammen parvis.
clip_image018
Start ved spissen. Pass på at alle sømmonnene møter og ligger inntil hverandre. Et par danner ¼ av en stjerne. Stryk ut sømmene og sy deretter sammen to og to.
clip_image020
Du har nå flere halve stjerner. Til slutt sys sammen to halve, og en blokk er ferdig.
clip_image022
Renskjær blokkene. De skal være en ½ inch større enn blokkens ferdige størrelse, i dette tilfelle skal de være 6 ½ inch i både høyde og bredde. Sy evt en kant rundt hvis du ønsker det.

Dette er min forklaring og forståelse på bruk av Lemoyne Star linjalen.  Jeg har ikke vært på kurs, og det er helt sikkert flere knep/muligheter her enn det jeg kjenner til.  Men dette var nok til at jeg har fått en ny dille. Smilefjes

Det blir helt klart flere stjerner.  Veldig kjekt å bruke rester til å sy disse.

2 kommentarer :

  1. Ja, morsom linjal, dette! Jeg var på kurs i bruk av linjalen forrige helg, det var gøy! Det ble en liten løper, pg det fine er at du kan lage mange størrelser og sette dem sammen. Det blir mer liv i flata enn om alle Er like, synes jeg. Ser ut til at du har fått til teknikken!

    SvarSlett
  2. Flotte stjerner! Denne linjalen står på mi ønskeliste. Ha ein fin søndag!

    SvarSlett

Velkommen til å legge inn en hyggelig kommentar. Ha en fin dag. :-)